Matovič: „jeden krát a dosť“ pre neaktívnych poslancov NR SR

21.02.2013 Bratislava

Bratislava - Aj posledné parlamentné voľby ukázali, že Slováci už majú po krk vyhorených politikov, ktorých jediným zámerom je prežiť v parlamente až do spokojného dôchodku.
Poslanec hnutia OBYČAJNÍ ĽUDIA a nezávislé osobnosti Igor Matovič predkladá návrh zákona, podľa ktorého budú môcť už aktívni poslanci byť zaradení len na koniec kandidátnej listiny svojej strany. Na prvých miestach sa tak objavia noví kandidáti. Dostanú tak väčšiu šancu byťzvolení za poslancov a ovplyvňovať tak politický život tejto krajiny.
Predkladaný návrh zákona zavádza efektívnu a spravodlivú zásadu „jeden krát a dosť“ pre neaktívnych poslancov NR SR. Návrh sleduje päť kľúčových cieľov: 1) primäť všetkých poslancov NR SR k aktívnej a zodpovednej politickej práci počas celej doby trvania ichmandátu, 2) dať voličom vo voľbách reálnu možnosť posúdiť kvalitu práce svojich poslancov, 3) zamedziť opakovanému a dlhodobému pobytu neaktívnych poslancov v NR SR, 4) umožniť novým kandidátom vstúpiť do vrcholovej politiky ako náhrada za neaktívnych poslancov, s ktorých prácou ľudia nie sú spokojní, a preto ich už neprekrúžkovali, 5) zvýšiť tak dôveryhodnosť NR SR a funkcie poslanca.
„Dôvera občanov v politické strany a politikov samotných je alarmujúco nízka, a ani sa tomu nemôžeme čudovať. Dlhoroční politickí brontosauri sú nielen reprezentantmi politických strán, ale aj celého radu škandálov. Keď ale dáme starých politikov na koniec kandidátnych listín jednotlivých politických strán alebo koalícií, tak podporíme možnosť politickej angažovanosti nových ľudí a zmeníme systém fungovania politických strán,“ vysvetlil Matovič.
Zároveň sa už terajší politici nebudú môcť zašívať vo svojich poslaneckých laviciach, ohlupovať voličov pred voľbami a spoliehať sa na teplé miestečko na kandidátke, ktoré im prakticky zaručí poslanecké miesto na ďalšie štyri roky. „Dáme tak šancu novým tváram,
politickým nováčikom, ktorí majú skutočný záujem aktívne sa podieľať na správe vecí verejných. Zároveň sa terajší poslanci budú musieť poriadne snažiť počas celého volebného obdobia, aby sa mohli prekrúžkovať do parlamentu,“ vysvetlil Matovič.
Nezáleží pritom na tom, či vykonávali mandát poslanca NR SR za stranu, ktorá ich aktuálne nominuje alebo či fungovali ako nezávislí poslanci. Rozhodujúce nie je ani to, ako dlho takýto mandát vykonávali. Vzhľadom na termín účinnosti zákona tak už kandidátne listiny budú po novom tvorené pred najbližšími parlamentnými voľbami.
 

Vyberte región